NØK fylder 75år i dag

NØK blev grundlagt i Falkenberg i Sverige den 21. august 1948 og fylder derfor 75 år i dag. NØKs ideologi bygger i høj grad på ideerne fra den norske arvelighedsforsker, statskonsulent Christian Wriedt, som var stor fortaler for nordisk samarbejde og nye metoder i avl. Man holder køer for mælken og ikke for farven, var et af hans mottoer.

NØKs vigtigste opgave er at omsætte videnskaben i praksis, skrev Erik L. Larsson i beretningen fra det første møde i 1948. Tanken var først og fremmest at etablere samarbejdsbånd mellem forskellige mennesker involveret i kvæbrug. Dette skulle være bånd på tværs af grænser, uanset om disse grænser var mellem professionelle niveauer eller lande.

En af NØKs største betydning ligger uden tvivl i kontakterne og samværet med kolleger fra hele Norden. Dette samarbejde og venskab afspejles ikke mindst i f.eks. avlsarbejdet men det er kendetegnende for avlsarbejdet i alle de nordiske lande, at det foregår på kooperativt basis eller som samvirkeavl, som er et godt NØK-udtryk. Derudover styrker og øger NØK kontakten mellem de nordiske lande ved, at kongresserne ikke kun er af faglig karakter, der er også lagt vægt på sammenholdet i hele familien, personligt engagement og venskab.

Forhåbentlig lever NØK et godt liv i mindst 75 år endnu.

Tillykke med dagen.

Skriv et svar