II. De første skridt i mejeri- og fiskeindustrien

II. De første skridt i mejeri- og fiskeindustrien

Kl. 10.00 Afgang fra Hotel Selfoss

Besøg til de smukke små landsbyer på Islands sydkyst, Stokkseyri og Eyrarbakki – hvor tempoet i livet er meget anderledes end i Reykjavík, Islands hovedstad. Tilbage i det 18. århundrede var Eyrarbakki et meget levende samfund og fungerede som et center for mode og kultur i Island. I dag er Eyrarbakki så stille, men alligevel med så meget at byde på, med onkring 570 indbyggere. Hvis du elsker maleriske gamle farverige huse og et langsomt tempo i livet, så er Eyrarbakki stedet at besøge.

Det mest fremtrædende hus i landsbyen Eyrarbakki er Húsið – Huset – som er et af Islands ældste huse, bygget i 1765. Det blev bygget tilbage, da Eyrarbakki var en af ​​de mest livlige kommercielle landsbyer i Island, og danske købmandsfamilier boede i det 200 år.

I kirken vil du se en altertavle malet i 1891 af den danske dronning Louise, dronningen af ​​kong Christian IX (som i øvrigt var tipoldemor til dronning Margaret II i Danmark, dronning Elizabeth II i England og kong Harald V i Norge).

Da kirkens arkitekt, Jóhann Fr. Jónsson, sejlede til København for at få træ til kirken, han mødte Danmarks konge og dronning, og dronningen lovede at male en altertavle til Eyrarbakkakirkja. Sådan kom det til, at vi har en kongelig altertavle i denne smukke kirke.

Vi får god vejledning af en mand, der kender stedets historie rigtig godt.

Vi fortsætter til Stokkseyri og kigger på Þuríðarbúð som giver indsigt i tabte praksisser. Þuríðarbúð er et hypotetisk hus, der giver et godt indblik i befolkningens forhold i 1800-tallet.

På Stokkseyri var flere tiere havlejre som Þuríðarbúð i den anden halvdel af det 19. århundrede. De var fyldt med græstørv og sten. Blokke var langs væggene og i dem sov to og to sammen og de blev kaldt „lagsmenn“. Sølejrene var på én gang; kollegie, spisestue og daginstitution for varmere.

Baugsstaðir mejeri („flødemejeri“). Det eneste mejeri i Island, der stadig har sit originale udstyr, er på Baugsstaðir-gården, 6 kilometer øst for Stokkseyri på sydkysten. Det blev grundlagt i 1904 af 48 bønder fra Stokkseyri og dets nabolag. Dette små andelsmejeri begyndte at fungere i 1905 og fortsatte indtil 1952, længere end noget andet små andelsmejeri på Island. Over 30 sådanne mejerier var i drift i Island på én gang. Baugsstaðir producerede smør af fløde som bønderne bragte til mejeriet. Hovedparten af ​​produkterne blev solgt til England som „dansk smør“.

Frokost på restauranten Fjöruborðið, hummersuppe og hjemmebagt brød.

Turen tager 3-4 timer så vi vil være tilbage på Selfoss om kl. 14, senest.

Pris: 5.000 kr, inkluderet: Bus, frokost og entré.

Yderligere information:

https://guidetoiceland.is/connect-with-locals/regina/the-lovely-little-village-eyrarbakki-on-the-south-coast-of-iceland-the-house

Rjómabúið á Baugsstöðum